Suntem peste 20.000 de locuitori în Corbeanca, preponderent familii cu copii. Cei mai mulți dintre acești copii frecventează alte școli decât cele publice din localitate, fac naveta în București sau în alte localități apropiate și, astfel, pierd aproximativ 2 ore în fiecare zi în masina, pentru că școlile din Corbeanca, așa cum reiese din rezultatele obținute la examenul de Evaluare Națională, dar și din sondajul USR, nu reprezintă deocamdată o alternativă valoroasă.
În Corbeanca avem o grădinița în satul Petrești, o școală în satul Corbeanca unde copiii învață în 2 schimburi, o altă școală în Tamași care nu funcționează la potențial, dar și o grădiniță subdimensionată. Aceste structuri deserversc aproximativ 950 de copii înmatriculați în toate satele comunei.
Școala din Corbeanca trebuie să fie una performantă care să poată asigura învățământ de calitate pentru toți elevii, născuți aici sau mutați din alte localități. Estimăm că există cel puțin 2.500 de elevi care ar dori să învețe în Corbeanca. Cum ajutăm acești copii?
Ne dorim ca școlile și grădinițele din localitate să își îmbunătățească oferta educațională, calitatea învățării și predării și rezultatele școlare pentru a deveni atractive pentru orice familie care locuiește în Corbeanca. Totodată ne dorim să oferim tuturor elevilor șansa pentru a studia în Corbeanca cele 10 clase obligatorii conform legii, dar și să-și poată obține diploma de balcalaureat aici.
Ce am făcut în mod concret în mandatul 2020-2024?
Am inițiat proiecte de hotărâri care s-au concretizat în hotărâri de consiliu local pentru accesarea de fonduri europene, 100% nerambursabile, prin programul PNRR, Componenta 15 – Educație:
1. Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi, 46.575.880,00 lei
Proiectul are două componente (A) înființare infrastructură școlară nouă și (B) reabilitare infrastructură școlară existentă.
A) înființare infrastructură școlară nouă, astfel:
1. unitate de învățământ secundar organizată în sistem de învățământ dual (școală de meserii) cu următoarele caracteristici:
1.1. se adresează absolvenților clasei a VIII-a, cu vârsta de până la 26 de ani, având o durată a studiilor de cel puțin 3 ani;
1.2. clasele de elevi, pentru o anumită calificare, sunt formate la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică;
1.3. pe baza contractului de parteneriat și a contractelor individuale de pregătire practică, operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice și alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor
1.4. structura pregătirii de practică pentru învățământul dual va include 6 luni de practică distribuite pe cei 3 ani de studiu, după cum urmează:
1.4.1. clasa a IX-a 20% pregătire practică – 5 săptămâni de stagiu
1.4.2 clasa a X-a 60% pregătire practică – 9 săptămâni de stagiu
1.4.3. clasa a XI-a 70% pregătire practică – 10 săptămâni de stagiu
1.5. pregătirea practică a elevilor se va realiza în atelierele școlii și/sau operatorului economic, conform clauzelor convenite în contractul de pregătire practică.
2. unitate de învățământ secundar superior organizată în sistem de învățământ liceal filiera teoretică (profilurile uman şi real), care să ofere cursuri opționale prin curriculum la decizia școlii (CDȘ) și pregătirea elevilor din anii terminali, clasa a XI-a și a XII-a, pentru susținerea Bacalaureatului Internațional
Uniunea Europeană acordă 1000 EUR / mp de construcție, iar terenurile primăriei care ar putea fi puse la dispoziție sunt teren 2285 mp, nr. cadastral 109676, situat în str. Sos. Unirii 358, sat Tamași, comuna Corbeanca pentru unitate de învățământ secundar pentru sistem dual, și teren 3754 mp, nr. cadastral 100552, situat în str. Sos. Unirii 297, sat Corbeanca, comuna Corbeanca – unitate de învățământ secundar superior pentru liceu teoretic.
B) reabilitate unități de învățământ deja existente:
1. Grădinița nr. 1, sat Petrești
2. Școala Gimnazială nr. 1, sat Corbeanca
3. Școala Gimnazială nr. 2, sat Tamași
Uniunea Europeană acordă 500 EUR / mp pentru reabilitare în limita a 800 mp pentru fiecare unitate de învățământ.
2. Dotarea unităților de învățământ din comuna Corbeanca, județul Ilfov, 1.574.507,82 lei
23 de săli de clasă vor fi dotate cu display-uri interactive 4K cu touchscreen și stylus, standuri mobile, laptopuri, sisteme de sunet, imprimante multifuncționale, camere videoconferință, scannere pentru documente. Tot mobilierul va fi schimbat și se vor instala dulapuri individuale (vestiare) pentru elevi.
La Școala Tamași, unde există spațiu, se vor dota două laboratoare de științe, unul pentru fizică-chimie-biologie cu tot necesarul și mobilierul aferent, și unul multifuncțional care înglobează și echipamente de robotică și realitate virtuală. Tot la Școala Tamași va exista un laborator de informatică unde fiecare elev va putea accesa propriul laptop.
Pentru a ajuta atât elevii cât și profesorii, se va contracta un abonament pentru o aplicație de testare și evaluare standartizată. Această platformă va ajuta la identificarea lacunelor elevilor la nivel individual ceea ce înseamnă că planurile de intervenții remediale vor fi mult mai aplicate pe nevoile acestora.
La Școala Corbeanca va exista un Cabinet pentru educație economico-financiară, dar și un Cabinet multifuncțional de logopedie, consiliere și orientare.
Nu în ultimul rând, Sala de Sport de la Școala Corbeanca va fi dotată cu echipamente sportive.
Resurse: Link postare pe Facebook, Link proiect de hotărâre
Totodată, am participat activ la scrierea proiectului PNRAS runda II – Reducerea abandonului școlar în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2 Tamași-Corbeanca, 1.484.486,22 lei
Nu în ultimul rând, am aprobat toate proiectele care au avut legătură cu proiectul Înființare infrastructură școlară în comuna Corbeanca, județul Ilfov, 36.710.071,99 lei. Proiect care stagnează de câțiva ani, dar care poate fi deblocat.